„Sub puterea emotiilor, oamenii pot realiza cele mai eroice (la fel ca si cele mai barbare) acte. Intr-un grad mai inalt, chiar si civilizatia insasi poate fi definita ca o canalizare inteligenta a emotiilor umane.” Jim Rohn
Știm cu toții că dincolo de IQ-ul și capacitățile noastre senzoriale, inteligența emotională este unul dintre cele mai importante aspecte ale unei bune dezvoltări aromnioase a individului. Întrebarea care survine în urma acestei afirmații este clișeul ,,De ce?”
Prin dezvoltarea Inteligenței Emoționale ne îmbunătățim autocunoașterea, stăpânirea de sine, înțelegem emoțiile, gândurile și motivațiile celorlalți și construim relații valoroase cu ei. Nu există mod de a-ți aduce fericirea dacă nu știi foarte foarte bine cine ești și ce dorești. La fel, nu poți să trăiești o viață liniștită, dacă nu poți transmite eficient dorințele tale celor din jur – fie că e vorba de job, partener, copii, societate.
Inteligența emoțională este definită prin capacitatea noastră de a conștientiza, controla și manifesta emoțiile personale, precum și de a gestiona relațiile interpersonale într-un mod corespunzător cu mediul social.
În cele ce urmează vă prezentăm beneficiile unei ridicate inteligențe emotionale:
1.Autocunoașterea
Unul dintre cele mai dificile lucruri cu care ne confuntăm zilnic este acela de a ne evalua pe noi, de a ne afla cu adevărat capacitățiile și de a ne conștientiza limitările, de a învăța să ne punem în valoare punctele slabe și de a ne valorifica ansamblul de calități de care de mult ori nu suntem conștienți și de a ne mări încrederea în sine. Cel mai ușor este să judecăm, să îi catalogăm pe cei din jur, însa nu pe noi înșine, cand uneori chiar noi purtăm vina, însă nu avem dezvoltarea emoțională necesară pentru a recunoaște acest aspect si pentru a-l îmbunătați. Autocunoașterea ne ajută începand din mediul familial și pană la cel profesional. Cel ce se autocunoaște într-o considerabilă masură este capabil să își cunoască forța, dar și slabiciunile, să primească într-un mod optim pentru dezvoltarea sa viitoare critica constructivă și să învețe din propriile greșeleli.
Cel ce se autocunoaște într-o considerabilă masură este capabil să își cunoască forța, dar și slabiciunile, să primească într-un mod optim pentru dezvoltarea sa viitoare critica constructivă și să învețe din propriile greșeleli.
Beneficii:
- Încrederea în sine
- Conștientizarea emoțiilor proprii
- Recunoașterea impactului comportamentului nostru asupra altora
- Observarea modului în care alții ne influențează emoțional
#Sfat: opreste-te din ceea ce faci pentru cateva secunde sau minute de conștientizare. Aici, acum. Keep a journal!
2.Stăpânirea de sine
Reprezintă abilitatea de a-ți folosi sentimentele într-un mod constructiv. Înseamnă să te lași condus doar de sentimente positive, în care aduci plus și valoare propriei persoane, dar și celor din jurul tău. Ia-ți timp să te înțelgi. Privește cu ochi curați ceea ce corpul tău și emoțiile diverse încercă să-ți spună. Nu lăsa ca resentimentele să te conducă. Găseste partea pozitivă mereu! Dacă vei învăța că este vital să ai stapanire de sine, vei putea folosi toate acestea spre beneficial tău. Ca o ustensilă pentru a-ți croi un drum sănătos în mediul de la job, printre prieteni sau în relația cu partenerul tău. Odată cu auto-controlul vine și puterea de a-i ajuta pe ceilalți, de a-i inspira și de a-i motiva.
Beneficii:
- Recunoașterea greșelilor proprii
- Poți să transmiți clar idei și informație
- Flexibilitate/adaptabilitate
- Inițiativă și ambiție
- Optimism
- Autocontrol peste emoțiile negative
3.Abilități sociale
Reprezintă capacitatea de a înțelege și simți emoțiile, gândurile, motivațiile persoanelor. Cu toții avem relații: în familie, în cercurile de prieteni, la locul de muncă. Odată cu dezvoltarea inteligenței emoționale vin de la sine și dezvoltarea abilităților sociale. Sau vice-versa. Sunt interdependente.
În special liderii au nevoie să cunoască metodele prin care să rezolve conflicte, să știe cum să ofere un feedback, să inspire loialitate și perseverență în construirea unei lumi mai bune, alături de ceilalți. Devin-o un exemplu pentru cei din jurul tău. Un model demn de urmat.
Beneficii:
- Empatie – înțelegi emoțiile, gândurile și motivațiile celorlalți
- Înțelegerea rețelelor sociale
4.Empatia
Empatia este necesară pentru a te conecta cu cei ce te înconjoară, pentru a inspira și pentru a motiva, ca în viitor chiar tu să devii o persoană de succes și alții să poată să te urmeze ca un lider și model. Devenind tot mai conștient și înțelegand cum alții se simt în anumite situații, astfel vei fi capabil să reduci stresul și să ai un bun control asupra situațiilor limită. Controlandu-ți propriile emoții vei putea fi de un real folos celorlalți ajutandu-i să și le controleze pe ale lor. Cum poți să îți îmbunătățești capacitățile empatice? Pune-te pe tine în locul persoanei în cauză. Fii atent la emoții, limbaj, semne.
Beneficii:
- Te ajută să devii mai inteligent
- Te ajută să ai relații eficiente cu cei din jur
- Empatia scade nivelul de rasism/homofobie/bullying etc.
Eforturile de a crea o inteligență emoțională puternică sunt destul de numeroase, însă beneficiile vor fi pe măsura străduinței depuse.
Articol realizat de Eliza Motorga.