fbpx
Rețeta cum să păcălești timpul // Minds Talk in Hub

Rețeta cum să păcălești timpul // Minds Talk in Hub

by mindshub, April 16, 2018

articol redactat de Andreea Moldovan

Introvertiții și extrovertiții au un element comun. Ambii sunt singuri.

Pe tot parcursul vieții suntem singuri. Deși ne naștem într-o familie și ne dezvoltăm într-o societate, indiferent cu câti oameni vom interacționa pe parcursul vieții, la sfârșitul zilei, momentele se raportează la un singur individ: la tine. Ceilalți, trecători pasivi sau activi, sunt reflexia ta. Ne înconjurăm de oamenii cu care credem că avem puncte comune sau cu ajutorul cărora putem evolua.

Viața este un film cu sute de cadre, tras dintr-o bucată. E exact ca în filmele lui Sergiu Nicolaescu. Indiferent de titlul rolului (regizor, actor, producător), în dreptul acestora stă un singur nume: al tău. Viața este filmul tău. Alegerea ta. Joaca ta, sau oricare substantiv în care ai vrea să metamorfozezi viața.

Evoluăm odată cu timpul

Cu toții știm că timpul este limitat, dar ne dorim să profităm de el cât mai eficient. Astfel, cea mai bună investiție pe care o poți face este cea în care îți dezvolți propria persoană. Tu îți ești atât cel mai bun prieten, cât și cel mai înflăcărat dușman. Deseori încerci să te descoperi și mai mereu realizezi că te schimbi mai repede ca tendințele într-un domeniu. Totuși, deși este un continuu joc de-a ”prinsa”, este și singura activitate a cărui progres nu se va pierde niciodată.

Sunt pasionat să mă dezvolt

Oamenii și lucrurile materiale vin și pleacă din viața ta. Câteodată ești pregătit cu pași mici, dar siguri de o despărțire (boala unei persoane dragi), alteori evenimente neprevăzute (catastrofe naturale sau războaie) îți distrug locuința, confiscă proprietăți și averi, iar odată cu ea, toate planurile pe care le aveai.

În contrast cu un prieten, pasiunea ta nu te va suna într-o dimineață să-ți spună că nu te mai vrea. Ea va fi mereu prelungirea personalității tale. Va rămâne cu tine atât în zilele cu soare, cât și în iernile geroase, când te va ghida prin întuneric. Să ai un vis este un lucru esențial, deoarece îți dă o direcție, un punct spre care să tinzi, iar uneori asta te poate ține în viață.

Relațiile cu ceilalți oameni

Dacă investești în tine nu înseamnă că ești egoist/egocentrist. Să te pui pe tine pe primul loc nu este un gest de dispreț față de restul, ci de curaj și respect față de propria persoană. Mă respect, de aceea îmi ofer mereu tot ce este mai bun. Sunt atent la nevoiele și dorințele mele, caut mereu să fiu în competiție doar cu propria persoană și prin fiecare gest încerc să creionez cea mai bună variantă a mea. Mai mult de atâta, acela care se respectă îi va respecta și cei din jurul său.

O altă greșeală pe care o fac oamenii când se raportează la ”investesc în propria persoană” este iluzia că cel care dorește să evolueze este un singuratic, rupt de realitate. Mulți cred că oamenii care se valorează ar fi incapabili să relaționeze cu cei din jurul lor. Totuși, părerea mea este că cei care se respectă nu au nici un handicap care să-i facă incapabili să relaționeze cu restul. O relație se bazează pe multe caracteristici. Relația este teritoriul comun în care doi oameni se întâlnesc. Este un picnic. Fiecare aduce partea lui de mâncare (cunoștinte, trăiri și vise) și o împarte cu celelalt.

Suntem diferiți și asta este bine. Diferențele ne unesc. Asemănările ne îndepărtează. Pe acest principiu se bazează în psihologie cea mai eficientă dinamică de grup: cooperarea. Cooperarea este benefică atât pentru individ, cât și pentru grupul din care face parte. Grupul primește o sarcină. Drumul spre rezultatul final se parcurge pe două nivele: individual, fiecare are responsabilitatea părții lui, dar și la nivelul grupului, pentru a se realiza sarcina, este nevoie de o comunicare eficientă și de încrederea că fiecare își va da toată silința.

Mai întâi ”eu” și apoi ”noi”

Oferă ajutorul tău doar în aceste două situații: când ești rugat și când ești pregătit!” Acestea au fost primele cuvinte pe care decanul meu de an le-a spus la deschiderea anului universitar. ”Dacă investești în tine, îi poți ajuta pe ceilalți.

În viitoarea mea carieră voi fi pusă față în față cu oameni care vin automat cu un alt bagaj de experiențe și trăiri decât al meu. E firesc să nu fi trecut prin toate momentele prin care a trecut clientul din fața mea, dar asta nu ar trebui să mă împiedice să-l pot ajuta. Cu toții trăim într-o realitate unică, dar avem și elemente comune. Pământul se învârte de mii de ani. Oamenii trăiesc de mult timp. Cunoașterea este în plină dezvoltare.

În secolul vitezei, când informația este pe toate gardurile, este important să încerci să asimilezi cât mai multă informație, pentru ca mai apoi să o poți trece prin filtrul propriu și să îți formezi o opinie pe o anumită temă. Oamenii sunt diferiți și deși cu toții vorbim, teoretic, aceași limbă, cu fiecare va trebui să vorbești pe limba lui.

De exemplu, acest articol este gândit pentru masa mare de oameni, doar ca cei de la științele umane vor fi mai doritori să citească deoarece au exercițiul cititului și sunt dornici de informație. Totuși, rolul articolului, sau a unui text în general, nu este să primească confirmarea de la oamenii care deja sunt ”intr-o bulă”, ci să încerce să ajungă la acei oameni care nu sunt de acord cu o temă sau sunt indiferenți față de aceasta.

Acestea fiind spuse, pasionat de business, te invit la un exercițiu de imaginație:

Imaginează-ți că ești șeful propriei companii – corpul tău. Îți conștientizezi corpul. Îți simți fiecare membru în parte. Începi să vezi fiecare organ în parte. Corpul tău se divide în celule și molecule. Poți să te vezi în profunzime. Dar oare te cunoști cu adevărat?
Dacă dorești șă te cunoști, este esențial să funcționezi eficient. Pentru aceasta trebuie să cunoști activitatea din fiecare departament în linii mari (să ai cunoștinte minime în fiecare domeniu). Cum corpul tău este afacerea ta, este bine știut că vei petrece cel mai mult timp în contact cu aceasta. Dacă nu-ți creezi ție și angajaților tăi un mediu primitor, riști să pierzi oamenii. Odată pierduți, noi angajări necesită mult timp, fapt care îți poate încetini evoluția. Dacă nu înveți mereu, ori va trebui să ai perioade tip sesiune ori te vor depăși alte firme. Îți dorești declinul uneia dintre cele mai bune firme de pe piață?

_______________________________________________________________________________________________________________________

În cazul în care acest text ți-a trezit pofta de a te dezvolta personal, te invităm la Minds Talk in Hub. Evenimentul are ca scop provocarea  discuților pe baza unui filmuleț vizionat. Invitații speciali și surprizele de final sunt câteva idei pe care le pregătim pentru voi. Vă asigurăm că la finalul evenimentului veți pleca acasă cu idei și abilități noi!

Evenimentul va avea loc pe 24 aprilie, ora 18:00 la sediul Minds Hub (Str. J.H. Pestalozzi nr 16). Mai multe detalii si înscrierea la eveniment o găsești accesând acest link