fbpx
Echipa Minds Hub continuă călătoria în educaţie!

Echipa Minds Hub continuă călătoria în educaţie!

by MindsHub, May 4, 2017

Ghidați de optimism, am dat startul primei ședințe a Consiliului Educației Colaborative de la Minds Hub. Al treilea pilon, pe lângă platforma WeLearn și spațiul co-working, Consiliul Educației Colaborative are ca scop dezbaterea și conceperea de proiecte extracurriculare de tip Academie. Așa ca, în data de 24 Aprilie ne-am dat întalnire cu profesorii, companiile, studenții și ONG-urile, pentru a începe prima rundă de dezbateri pentru căutarea modalităților de îmbunătățire a învățământului universitar din Timișoara.

Chiar dacă la începutul sedintei am părut sfioşi, ideile măreţe nu s-au lăsat aşteptate şi am abordat două teme majore ” Pregătirea cadrelor didactice pe nevoile reale ale studenţilor” şi “Atitudinea, motivaţia şi proactivitatea  studenţilor în activităţi extra-curriculare, de învăţare şi cercetare”. Împreună cu moderatorul nostru Ioana Haţegan, am reuşit să surprindem esenţa discuţiilor şi să ajungem la un numitor comun. Focusul discuţiei au fost profesorii, cărora le mulţumim pentru că doresc să colaboreze şi, mai ales că vor să se perfecţioneze.

 

Orice problemă are o soluţie, atât timp cât există oameni care îşi doresc schimbarea!

Sub aceeaşi umbrelă, am decis să reflectăm asupra problemelor şi să scoatem la iveală soluţii fezabile. Iată ce a ieşit:

– Învăţământ centrat pe student, moduri de predare captivante, stimularea studentului la studiu individual, curricula specializată şi adaptată pieţei, creşterea numărului de laboratoare în universităţi, program de practică fezabil, atât ca durată cât şi calitate.   

-Selectarea informaţiei de calitate predată studenţilor prin training-uri specializate în cadrul companiilor, evitând riscul supraspecializării profesorilor: distrugerea creativităţii, iniţiativei și a gândirii în afara tiparului.

 

Educația colaborativă este cheia schimbării!

Mai ales atunci când primim tot suportul din partea companiilor, dar şi a profesorilor. Prin întrebările adresate, chiar dacă nu am străbătut toată agenda, am reuşit  să alegem câteva obiective care vor duce munca mai departe pentru că detaliile fac diferenţa, iar detaliile noastre se vor contura în viitor.Unul dintre obiectivele majore pe care vrem să-l conturăm în următoarele ședințe este crearea unor module de pregătire a profesorilor de specialiştii din cadrul companiilor.

 

Împreună producem schimbare în educaţie!

Şi spuneţi şi voi, ce nu se poate realiza pe lumea aceasta atâta timp cât dorinţa şi implicarea zac în tine?  Am fost plăcut surprinşi să vedem că sub ochii noştrii se schimbă ceva, chiar dacă momentan se întâmplă la nivel de discuţie, primul pas împreună l-am făcut. Ghidaţi de obiectivele pe care le-am setat în urma conferinţei, ne dorim să oferim studenţilor un mediu universitar care să se muleze pe nevoile şi dorinţele lor. Mulțumim tuturor pentru implicare și abia așteptăm să trecem de la pix și foaie la acțiune!

Stay tuned, the story will be continued…

Flavia:

Ședința a fost benefică pentru toate părţile participante, şi s-au spus lucruri care nu se ştiau din cauza lipsei de comunicare dintre ei.Au fost generate idei interesante din fiecara “tabăra” (profesori, companii, ONG-uri) şi multe dintre ele erau comune (de ex. nevoia de resbonsabilizare a studentului şi de autodeterminare în a învăţa, nevoia de a cunoaşte şi practică, nu numai teoria, nevoia de adaptare a curriculei pe nevoile companiilor).

 

Ingrid:

Din punctul meu de vedere, ședința a fost bine organizată, fiecare având dreptul de a-şi spune nemulţumirile şi dorinţele. Subiectele de discuţie au fost potrivite pentru conferinţa pilot şi îmi doresc să văd în fiecare luna aceeaşi dorinţă de implicare atât din partea companiilor, cât şi din partea mediului academic şi al studenţilor, astfel, la final, se va putea concretiza ceea ce ne dorim.

 

Isabela

Totul a fost şi va fi ca o provocare, atât pentru studenţii reprezentanţi, cât şi pentru companiile care doresc să formeze oameni de succes şi prin alte mijloace decât cele interne. Pentru o prima întâlnire, cred că lucrurile au decurs bine şi chiar dacă discuțiile s-au abătut puţin de la subiect, totuşi am aflat lucruri care ţin de educaţie, am aflat ceea ce aşteaptă o companie de la un student, dar şi ce aşteaptă un student de la un profesor.

 

Au participat la acest eveniment:

Reprezentat companie
Alexandra Colța ( BOSCH )
Găletușe Cătălin (BCR)
Paul Danciu (KPMG)
Teodor Șuhan (VALEO)
Mihaela Scheul (DALLI GROUP)
Cristina Milutin (CONTINENTAL)
Gabriela Bugarin (IHM Total Consult)
Ioana Dumitrescu (HELLA)
Camelia Ardelean (ATOS)
Reprezentant ONG
Alexandru Chiru (Liga AC)
Marius Tripa (AIESEC)
Ovidiu Boldor (OSUT)
Valentin Mărgineanu (BEST)
Oana Gheorghe (ASPST)
Marian Valerio (LSFEE)
Cristian Agafiței (LSFMT)
Profesor
Ovidiu Megan (FEAA)
Ciprian Adam (FEAA)
Mihail Gaianu (Matematică Informatică)
Irina Macsinga (Psihologie)
Mircea Vodă (Mecanică)
Simo Attila (EE)
Silviu Vert (ETC)