fbpx
“Zile de Crăciun”, de Jeanette Winterson – Minds Hub Book Club

“Zile de Crăciun”, de Jeanette Winterson – Minds Hub Book Club

by mindshub, December 18, 2020

Una dintre cele mai frumoase cărți de Crăciun pentru adulții care-și doresc să păstreze copilăria vie. Poveștile incluse au în spatele lor o semnificație aparte, pe care doar într-un mod subtil o poți sesiza, toate făcând trimitere la timpul în care orice om și-a urmat visul cu încrederea naivă a unui copil, în care ne-au zămbit în tandem atât chipul cât și sufletul și mai ales la timpul în care sensul lui „a dărui” era imaterial, fiind reprezentat doar de simțire. În cazul acestei cărți, nu pot trece cu vederea modul extraordinar în care a fost editată, coperta cartonată, cu motive de sărbătoare, făcând din acest titlu o reală încântare pentru aceia dintre noi ce pun preț și pe estetic, astfel pot spune că acest volum este unul perfect pentru a împodobi orice bibliotecă.

Inedit este și modul în care autoare a realizat întreg volumul, acesta fiind alcătuit din 12 povestiri dar și din 12 rețete culinare, pe care ne îndeamnă să le încercăm cu toată încrederea. Este, după cum îmi place să spun, genul de carte pe care o poți deschide la orice pagină, bucurându-te de o lectură savuroasă, deoarece fiecare poveste este o poveste, neavând legătură cu cea din urma ei. Din acest motiv, recomand dacă aveți ocazia să o întâlniți undeva să vă delectați cu una dintre cele 12 povestiri și apoi, sunt convinsă că o să doriți să fie a voastră. În librăria noastră, „Cartea de Nisip”, cartea vă așteaptă cuminte pe rafturile de ficțiune nerăbdătoare să devină darul de Crăciun pentru cineva drag.

Pentru că fiecare poveste este una deosebită, acestea deschid în fața cititorului lumi fantastice, pline de mister, vrajă și voie bună, fiind practic un portal spre ceea ce autoarea definește a fi „spiritul Crăciunului”, spunându-ne că – „Indiferent cum vedem Crăciunul, el ar trebui să fie ceva al nostru, și nu ceva ce am cumpărat din magazine.”

Probabil, povestirea care m-a purtat  în lumea copilăriei a fost cea intitulată „Mama de zăpadă”. Modul în care cele scrise pot trezi în fiecare amintiri de mult lăsate în urmă fiind fascinant, dar mai ales această poveste vorbește despre încredere, dăruire și dragoste. Calități de care orice ființă ar trebui să se bucure, dar pe care uneori, în viața de adult le îndepărtăm crezănd că vremea lor a trecut. Pentru a exemplifica cel mai bine las un pasaj din această povestire cu dorința de a trezi în fiecare cititor acea parte amorțită și de multă vreme nefolosită.

„Uită-te în parc!

Vezi cât de mulți Oameni de Zăpadă suntem? În fiecare an ne întâlnim iar, fiindcă, o dată ce prindem viață, trăim veșnic. Ne vedeți topindu-ne, pentru că așa se întâmplă, însă atunci noi mergem mai departe, în următorul loc în care ninge. Și atunci când copiii rostogolesc iar bulgării, suntem din nou aici. El n-o să spună niciodată nimic. Nu e un Om de Zăpadă, e doar zăpadă. L-a făcut un adult, n-a crezut în el și nu l-a iubit. Așa că n-a trăit.”