fbpx
Vaccin pentru creativitate 2.0 – Ora exactă a creativității

Vaccin pentru creativitate 2.0 – Ora exactă a creativității

by mindshub, August 26, 2020

 

Ai avut vreodată senzația că ideile tale participă la un concurs de alergat și nu poți să le stăpânești? Ia-ți un steguleț de finish, păstrează-le și pune-le în aplicare pe cele care ajung primele la linia de sosire.

 

Ce înseamnă să fii creativ? 

     Creativitatea este abilitatea de a vedea lucrurile din alte perspective decât cele uzuale, de a face conexiuni între lucruri care nu par să fie relaționate și de a transforma ideile îndrăznețe în realitate. Dacă ai idei, dar nu le pui în practică ești doar un bun imaginator, nu o persoană creativă. Stai liniștit, se rezolvă cu puțin antrenament.

 

Cum ne începem dimineața ca să fim creativi în timpul zilei ?

     Dacă se anunță o zi în care creativitatea noastră trebuie să atingă cote maxime, trebuie să facem câteva lucruri înainte să ne transformăm în Picasso. 

     Adoptă aceste 3 obiceiuri și pregătește-te să fii inundat de inspirație:

 

  • Începe mini-proiecte (bineînțeles, trebuie să le și finalizezi) 🙂

 

     Când te simți copleșit și nu mai ești mulțumit de munca ta, ia o pauză. Desprinde-te de la acele task-uri consumatoare de energie și ocupă-ți 20 de minute ale dimineții făcând mini-proiecte DIY, desenează, rezolvă ghicitori sau încearcă să rezolvi un puzzle. 

 

  • Ascultă muzică

 

     Muzica este un mod inconștient de a-ți stimula partea creativă. Nu trebuie să faci altceva decât să lași versurile și sunetele să-ți influențeze rezultatele și vei putea observa cum ți se schimbă radical starea și te vei simți mai conectat cu ceea ce faci și cu oamenii din jurul tău.
  Aici îmi permit să adaug, nu trebuie să asculți muzică doar atunci când lucrezi. Pune muzică chiar și atunci când speli vesela, te vei motiva și te vei trezi cu ideea că vrei să faci ceva mai mult decât să te joci cu un burete.

 

  • Amplifică iubirea

 

     Știi care este ingredientul unei zile productive? Iubirea. Alege să faci ceea ce iubești în prima parte a zilei și concentrează-te cel puțin 10 minute doar la acea activitate și la felul în care te face să te simți. Bea o cafea, citește o poezie, petrece puțin timp cu animăluțul tău. Făcându-ți timp pentru lucrurile care îți aduc zâmbetul pe față, te relaxezi și astfel, ideile nu vor înceta să apară.

 

     În orice caz, momentul de maximă intensitate creativă fluctuează de la o persoană la alta, chiar dacă multe studii au arătat că cele mai multe idei se nasc atunci când suntem obosiți. În momentul în care creierul nostru se află în punctul de maximă activitate suntem capabili să filtrăm tot ceea ce ne distrage de la principalul nostru scop, iar atunci când se instalează oboseala suntem predispuși la o paletă mai largă de informații, fiind capabili să interpretăm lucrurile din alte perspective, ceea ce duce la creativitatea optimă. Spre exemplu, rezultatul unui studiu a arătat că persoanele matinale sunt mai creative seara, iar cele care stau până târziu, au mai multe idei când se trezesc.

     Alte studii au arătat că suntem creativi chiar și atunci când dormim și suntem capabili să venim cu idei unice la probleme importante dacă revenim la activitatea noastră după o perioadă de somn. 

     

Și totuși, cum îmi dau seama?

     O metodă utilă pentru a determina momentul de creativitate maximă din timpul zilei este să îți analizezi propriul comportament pe parcursul mai multor zile. Poți să începi prin notarea într-un tabel a momentelor în care ideile parcă nu se mai opreau sau folosește un software care să ruleze în fundal și să-ți monitorizeze căutările din online sau orele în care ai mai adăugat o notiță. Repetă acest proces și ai grijă să nu confunzi momentele de productivitate cu cele de creativitate, care pot să fie în momente diferite ale zilei. O să obții un patern din care o să-ți dai seama când e cel mai bine să-ți începi activitatea.

Paralel acestuia, mai fă și un fișier în care îți notezi ce idei ți-au venit. Nu ai idee de câte ori am avut gândul: Îmi doream ieri să fac  ceva super fain, dar am cam uitat ce…

     

     Fiecare avem acele “momente eureka” și este important să răspundem la întrebările “Când?” și “De ce?” apar aceste momente neașteptate, pentru a ne forma un program favorabil creării și chiar dacă apar după ce oprim șase alarme sau în timp ce ne bem cafeaua, trebuie să fim pregătiți să le primim cu brațele deschise și să le exploatăm la maxim.