fbpx
“Poveste de Crăciun”, de Charles Dickens – Minds Hub Book Club

“Poveste de Crăciun”, de Charles Dickens – Minds Hub Book Club

by mindshub, December 17, 2020
Cel mai probabil majoritatea cunoașteți această poveste, fie că v-a fost la un moment dat relatată de către cineva, fie că filmul v-a atras atenția sau poate că ați citit-o. Poveste de Crăciun este una dintre cele mai vechi cărți cu această temă, o poveste care a dăinuit de-a lungul vremii și de la care generații întregi au avut ceva de învățat. Publicată pentru prima dată în 19 decembrie 1843, cartea avea titlul original A Christmas Carol in Prose, Being a Ghost Story of Christmas.
Chiar dacă nuvela conține elemente fantomatice și supranaturale, care de cele mai multe ori sunt create pentru a speria și a provoca groaza, nu aceasta este ideea autorului în cazul de față, după cum singur susține În această cărticică fantomatică, m-am străduit să aduc Fantoma unei idei care să nu-i întoarcă pe cititori împotriva lor înșiși, unii împotriva altora, împotriva acestei sărbători sau împotriva mea. Fie ca Fantoma să le bântuie cu bucurie casele și nimeni să nu dorească să o îndepărteze. – Charles Dickens
Acțiunea se petrece în Londra, iar personajul principal al nuvelei este Ebenezer Scrooge, un bătrân avar, morocănos, care ura veselia, oamenii și mai ales sărbătoarea Crăciunului, pe care o considera o ocazie fără rost de a cheltui banii. Nu avea familie, nu avea prieteni, întreaga sa avere fiind doar cea agonisită cu multă grijă și la care ținea enorm. În contrast cu modul său de viață, oamenii din jur petrec sărbătorile, chiar dacă situația materială a multora dintre ei era cu mult sub cea a bătrânului răutăcios.
Însă lucrurile capătă o formă nouă, atunci când Ebenezer este mai întăi vizitat de fantoma asociatului său, omul care fusese cel mai apropiat de bătrân în ultimii ani. Acesta încearcă să-i explice ce va urma după viața aceasta și care vor fi consecințele pe care o să fie nevoit să le suporte. Îl îndeamnă să-și reconsidere gândurile și faptele, atât de vreme cât mai este posibil acest lucru. Bătrânul este cu adevărat speriat de apariția neobișnuită, însă dimineața aproape că uită întreg evenimentul. Acesta fusese doar începutul unei aventuri, la finalul căreia totul va fi schimbat pentru totdeauna.
În următoarele nopți primește vizitele a trei fantome de Crăciun care doresc să-i deschidă ochii și să-l facă să realizeze ce se petrece cu adevărat în jurul lui, care este de fapt importanța unui vieți pe acest pământ.
Cartea a apărut în multe variante, însă, personal recomand exemplarul tipărit de editura Arthur care împletește întregul fir narativ cu o serie de ilustrații fabuloase. Fiind o carte atât pentru adulți dar mai cu seamă pentru cei mici, cu siguranță că personajele ilustrate vor capta atenția și interesul acestora din urmă.