fbpx
Fake news – Capitolul 3. Față în față cu realitatea Partea 4: Impactul abundenței de știri false

Fake news – Capitolul 3. Față în față cu realitatea Partea 4: Impactul abundenței de știri false

by mindshub, November 18, 2020

Bine, am distribuit o știre falsă fără să știu, ce se poate întâmpla? Doar nu moare nimeni.

Din fericire, da, nu moare nimeni dar o multitudine de știri false poate influența dur viața unei persoane. 

Cunoaște-o pe Amanda Knox, o tânără studentă din America ce pleacă să studieze în Italia, Perugia. Închiriază o locuință pe care o împarte cu alte câteva studente, își găsește un prieten de care devine foarte apropiată și urmează cursuri într-o provincie plină de istorie și cultură. Ce se poate întampla rău? După nici o lună de la mutarea ei, un incident are loc în locuința comună a fetelor victimizând pe  colega ei, Meredith Kercher. La câteva zile, începea ce avea să fie cea mai dificilă perioadă din viața Amandei Knox. Imediat ce poliția italiană a răspândit ipoteza implicării fetei în tragicul eveniment, punând acuzațiile pe comportamentul bizar al Amandei, presa, atât în offline, cât și în online, a explodat.

În 2007, rețelele sociale încă erau noi pentru utilizatorii de internet, Twitter înregistra cca. 5000 de tweets global, iar Facebook încă nu ajunsese la 100 de milioane de utilizatori, conform RollingStone.

Însă asta nu i-a împiedicat pe cei activi în mediul virtual să stârnească zvonuri, dispute și dezbateri despre povestea tinerei. În publicații renumite, dar și pe bloguri personale, povestea Amandei Knox a stârnit o iraționalitate, furie, confuzie, stări care nu mai fusese întâlnite dar care a fost ușor alimentate la nivel mondial.

 Atât vinovăția studentei, cât și circumstanțele petrecerii incidentului, sau alte variabile ale cazului au fost subiectul de discuție a multor persoane în acea perioadă. Pe lângă articolele exagerate pe care le publicau jurnaliștii, adevăratul ”spectacol” se realiza la nivelul blogosferei, unde toată lumea își putea exprima răspicat opinia sub un username anonim, indiferent cât de aspră ar fi. 

Procesul Amandei Knox a stârnit controverse chiar și în domeniul politic, unde America era acuzată de mass-media de finanțarea tinerei și ”aprovizionarea” sa cu specialiști din toate domeniile în scopul dovedirii nevinovăției. Pe de altă parte, în percepția unora, Italia era ”vinovatul” principal pentru inculparea tinerei studente.Chiar și fundații inființate cu unicul țel de a rezolva cazul din Perugia, răspândesc informații eronate despre cum s-a petrecut seara incidentului. Însă, cel mai dureros pentru Amanda a fost modul în care a fost portretizată de atâtea ori. Pseudonimele care i-au  fost atribuite, acuzațiile care i-au fost aduse, exagerările care au dus la nenumărate complicații și încălcarea totală a intimității fetei au fost doar câteva din episoadele cu care s-a confruntat Amanda, din momentul numirii ei și al iubitului ei de atunci, complici la terifiantul eveniment. 

După multe declarații, în decembrie 2009, cei doi sunt găsiți vinovați, iar Amanda Knox își petrece timpul, mai bine de doi ani într-o închisoare din Italia. În 2011, în urma apelului celor doi tineri, aceștia sunt declarați nevinovați de către Curtea de Apel “Corte d’Assise d’Appello”, iar Amanda se poate întoarce înapoi acasă. Însă, în 2015 procesul se reia și chiar dacă se ajunge la concluzia că nu există destule probe pentru a-i acuza pe Knox si pe partenerul ei, polemica privind cazul nu se încheie. 

În anii următori, Amanda atacă statul italian pentru violarea drepturilor umane, acesta fiind obligat de către Curtea Europeană a drepturilor omului să-i plătească tinerei peste 20.000$. Astăzi, Amanda e proaspăt căsătorită, locuiește în Seattle și este autoarea unei cărți. Totodată, găzduiește un podcast în cadrul Sundance, unde dorește să schimbe percepția oamenilor în legătură cu viețile unor persoane care au fost împinse involuntar în lumina judiciară și mediatică. În 2019, Knox participă la un Festival al Justiției Penale, în Modena, unde vorbește deschis despre frica ei de a se întoarce în Italia, dar și despre cum au afectat-o relatările mass-media și opiniile celor din mediul online. Fie că Amanda a fost sau nu implicată,  cu siguranță a fost una dintre primele victime ale ”judecatei” aspre a mass-media.  

 Amanda a avut curajul și puterea de a ieși învingătoare în această poveste. Dar ce se întâmplă cu cu cei care nu au un colac de salvare?

De astăzi, atunci cànd vrei să dai un share la un articol picant, cercetează-l de multe ori și extrem de minuțios și gândește-te : Nu e această o contribuire la incorectitudine?

 

Verifică-ți cunoștințele aici.