fbpx
Fake news – Capitolul 3. Față în față cu realitatea Partea 1: Vârsta-Percepție tineri vs. vârstnici

Fake news – Capitolul 3. Față în față cu realitatea Partea 1: Vârsta-Percepție tineri vs. vârstnici

by mindshub, November 18, 2020

Intuiția ne spune că cei vârstnici sunt mai puțin confortabili cu traiul în epoca digitală, și este cât se poate de adevărat!

Cercetătorii de la NYU și Princeton au descoperit că utilizatorii Facebook din SUA de peste 65 de ani au distribuit aproape de 7 ori mai multe postări de pe site-uri de fake news în comparație cu utilizatorii dintre 18 și 29 ani. O altă posibilitate luată în calcul, este că rezultatele sunt un caz specific al efectului general al îmbătrânirii asupra memoriei. Memoria se deteriorează odată cu vârsta, într-un mod care subminează în special rezistența la iluzii ale adevărului.

 O cauză a acestui fenomen de distribuire excesivă este că vârstnicii  sunt mai naivi.

O altă instituție ce s-a aplecat asupra studiului dependenței de vârstă în ceea ce privește distribuirea de știri false este Ministerul de economie digitală și societate din Thailanda, ce a dezvăluit că aproape 500,000 de fake news au fost distribuite pe social media de către utilizatori cu vârstă peste 60 de ani în noiembrie 2019. Cifra în valoare absolută poate că nu spune prea multe, însă raportat la eșantionul statistic folosit de guvernul Thailandez, este o cifră îngrijorătoare. Din dorința de a afla motivele ce i-au determinat pe utilizatorii platformei să distribuie informațiile vădit false, studiul a adus la lumină o concluzie cel puțin tristă, majoritatea respondenților mărturisind că grija față de apropiați a fost ceea ce i-a determinat să distribuie postările în cauză.

Acum îți amintești câte telefoane ai primit de la bunica ta sau de la mama care tindea să te anunțe de o “nenorocire” care s-a întâmplat? Care este prima frază spusă?

“Am văzut pe facebook că…”

Verifică-ți cunoștințele aici.

 

https://theaseanpost.com/article/elderly-are-biggest-spreaders-fake-news

https://www.theguardian.com/technology/2019/jan/10/older-people-more-likely-to-share-fake-news-on-facebook

https://advances.sciencemag.org/content/5/1/eaau4586.full