fbpx
Fake news – Capitolul 1. Fapte, nu vorbe! Partea 3: Infodemia

Fake news – Capitolul 1. Fapte, nu vorbe! Partea 3: Infodemia

by mindshub, November 13, 2020

Info…ce?

Un termen mai puțin cunoscut, infodemia reprezintă o abundență de știri mai mult sau mai puțin exacte, complete și cu adevărat de ajutor pentru oameni.

“Conform unui studiu publicat în Science Magazine în anul 2018, știrile false se răspândesc de aproximativ 10 ori mai repede pe rețelele de socializare decât cele reale, fundamentate.

În teorie, media ar trebui să transmită informații de prevenire sau informații utilitare, pe care oamenii să le consume pentru a lua decizii în viața de zi cu zi. Panica apare ca o reacție firească. Cu atât mai mult în cazul subiectelor medicale, cu potențial mare de a stimula latura emoțională.”

Uite un exemplu :

“Dar ce se întâmplă într-o țară precum România, care are puține în comun cu comunitatea chineză, atât din punct de vedere biologic, cât și demografic? Cât de probabilă este o epidemie cu coronavirusul în țara noastră? Dacă ne raportăm la unele canale media, am putea crede chiar că România trece deja printr-o epidemie cu noul coronavirus, uneori luând-o chiar înaintea Chinei.”

Și titluri menite să creeze panică, de la începutul lunii februarie 2020, când numărul de cazuri era extrem de limitat în Uniunea Europeană. Pentru că, de ce nu ?

”OMENIREA ÎN ALERTĂ| Posibil caz de coronavirus în Bacău. Sunt peste 106 decese şi zeci de mii de îmbolnăviri la nivel global. OMS discută despre riscul de pandemie”

“Viața în Wuhan în plină epidemie de coronavirus. Studentă: E un oraș fantomă. Partidul Comunist nu e foarte transparent.”

“Coșmarul trăit de străini în Wuhan, orașul paralizat de coronavirus:”E apocaliptic! Vrem să plecăm, dar nu putem”. 

Te-au  luat fiorii? Stai să vină uluirea.

Odată cu apariția pandemiei nu au încetat să apară bineînțeles și nenumăratele ipoteze ale generării acestui virus:

“Răspândirea coronavirusului a generat nenumărate teze conspiraţioniste. Se poate spune că o adevărată infodemie a invadat spaţiul public şi mai ales cel virtual care s-a dovedit, din nou, că în anumite situaţii devine o platformă toxică, cu o dinamică incontrolabilă.

Cele mai populare teorii conspiraţioniste au apărut deja la începutul acestui an. S-a sugerat atunci că epidemia ar fi, de fapt, o armă biologică. Cercuri habotnice susţineau că boală de plămâni nu este nimic altceva decât o pedeapsă divină

.

https://www.hotnews.ro/stiri-coronavirus-23802219-coronavirus-israel-ministru-sanatatii-homosexualitate.htm

Între timp, aceste două versiuni fondatoare au fost completate şi împodobite cu alte naraţiuni explicative. Tot felul de şarlatani au descoperit, de asemenea, subiectul, sperând să găsească creduli care sunt gata să le cumpere reţetele de mântuire oferite.”

Pentru că ce nu face un credincios doar pentru a se mântui? 

Nu-i lăsa să te manipuleze!

 

Verifică-ți cunoștințele aici.