fbpx
Fake news – Capitolul 1. Fapte, nu vorbe! Partea 1: Știri false

Fake news – Capitolul 1. Fapte, nu vorbe! Partea 1: Știri false

by mindshub, November 13, 2020

Citești un titlu picant, cu totul neașteptat, repede click, palme transpirate,  “oare-oare ??”, citești articolul,  sari peste rânduri, bombă, “wow,  nu pot să cred”, trebuie să îi spui asta și unui oarecare Andrei, share și atât. 

Tocmai ai devenit victima și complicele unei știri false. 

În zilele de astăzi ne confruntăm cu dificultăți la nivel local, național, chiar internațional și parcă aceste probleme ar fi deja ultima picătură din pahar, produc o oarecare presiune asupra populației și, totuși, sunt amplificate de prezența știrilor false ale căror rezultate sunt panica și confuzia. 

Emanciparea populației odată cu trecerea timpului a dus la dorința acesteia de a fi tot mai informată în legătură cu evoluția lucrurilor din comunitate. Este acesta un lucru negativ? Desigur că nu , dar oamenii trebuie să învețe cum să-și aleagă corect sursa de informare.

Înarmarea pentru lupta cu știrile false își are începutul  prin înțelegerea conceptului acestora. Așadar, ce  este o știre falsă? 

Nimic mai mult decât “un tip de jurnalism galben sau de propagandă, care constă în răspândirea de informații false difuzate prin mass-media tradițională sau prin social media ( TV sau ziare).”

Este acest fenomen actual și problematic?

Hai să ne convingem împreună.

Statisticile din data de 2.03.2020 arată că 83% dintre europeni cred că știrile false constituie o încălcare din punct de vedere democratic.

Încă ai dubii?

Tot conform statisticilor realizate la nivelul Europei putem remarca: Spania este țara cea mai afectată din punctul de vedere al știrilor false, iar Finlanda este considerată țara cu populația cea mai neîncrezătoare în informațiile transmise de către posturile de TV sau Social Media.

Și asta nu e tot.

 „Un sondaj Eurobarometru 2018 a peste 26.000 de cetățeni ai UE din 28 de state membre ale UE a constatat că doar 11% au considerat dezinformarea online o amenințare la adresa democrației, cu rezultate constante în toate statele membre. Cel puțin jumătate dintre respondenți au declarat, de asemenea, că se confruntă cu dezinformare online și „fake news” cel puțin o dată pe săptămână, cel mai mare număr de rapoarte (între 73% și 78%) provenind din Spania, Ungaria, Croația, Polonia, Franța, Grecia și Slovacia.”

Multe statistici, nu-i așa? Știai că 73.6% dintre statistici sunt false? Sau… Poate nu! Verifică informațiile! Un procent din cele de mai sus este fals! Nu doar 11% dintre respondenți au considerat că dezinformarea online este o problemă. Procentul real este de 67%, verifică întotdeauna informațiile primite!

Din punct de vedere psihologic, oamenii sunt, prin natură, atenți la mesajele pe care le primesc. Atunci când evaluăm informațiile, mai întâi comparăm ceea ce ni s-a spus (sau am citit) cu convingerile noastre existente: dacă se potrivește, tindem să acceptăm informațiile.

Dacă ai fost prins în capcana știrilor false, avem o veste bună pentru tine.

Există anumite organizații/ startup-uri pentru combaterea știrilor false, dar și evenimente organizate de către guverne pentru combaterea acestei probleme cu care ne confruntăm.

 

Iată câteva exemple din România:

  • Grupul de experți la nivel înalt promovat de către Comisia Europeană;
  • Trueinchain este un startup italian, fondat în 2017, care folosește tehnologia din spatele criptomonedelor ― blockchain ― pentru a urmări și semnala știrile false;
  • Fake News Guard combină inteligența artificială cu feedback-ul de la utilizatori pentru a detecta informațiile false; 
  • Factual.ro este primul site de fact-checking pe politicile și pe declarațiile publice din România. Factual.ro e întreținut voluntar de experți în politici publice, de o bună guvernare și comunicare. Se adresează oricărui cetățean interesat de bunul mers al comunității, dar cu precădere celor la fel de nereprezentați politic ca și noi, afectați de calitatea slabă a dezbaterilor din spatial public românesc.
  • Adverif.ai este un startup de inteligență artificială care oferă soluții de verificare a conținutului pentru agenții de publicitate, editori și distribuitori de reclame. Startup-ul cu sediul central în Amsterdam a fost fondat în 2017. AdVerif.ai face parte din campania „EU Versus Disinformation”. 

0_STIRI FALSE ( sursa: factual.ro)

 

Potrivit Digi24.ro, ”Grupul de Comunicare Strategică a anunțat că s-a propus închiderea site-ului stiridemoment.ro, pentru publicarea unor informații false, fără temei, cu privire la închiderea unor supermarketuri și cu privire la un plan „secret” al Guvernului de a aduce în țară români din străinătate”.

„Titlurile materialelor postate pe site-ul menționat fie sunt complet false, fie nu au legătură cu decizii anunțate oficial de entitățile la care fac referire. Astfel de titluri pot genera comportamente sociale neadecvate și disproporționate cu situația reală. Totodată, site-ul în cauză nu are identitate și nu au fost identificate persoane de contact

 

Verifică-ți cunoștințele aici

—————————————————————————————————————————————————————————

1_STIRI FALSE ( sursa: https://www.vice.com/ro/article/mbywgv/fake-news-sunt-toxice-pentru-romania)
2_STIRI FALSE ( sursa: https://economie.hotnews.ro/stiri-media_publicitate-22572269-grafic-cum-oche-tire-fals-ambasada-suediei-desfiin-eaz-fake-news-promovat-antena-3-evz.htm)
3_STIRI FALSE ( sursa: STATISTA- Reuters Institute Digital News Report 2018)
4_STIRI FALSE ( sursa: https://dl.acm.org/doi/pdf/10.1145/3137597.3137600)
5_STIRI FALSE ( sursa: Eurobarometer 2018)
6_ STIRI FALSE ( sursa: Eurobarometer 2018)
7_STIRI FALSE ( sursa: Revnolds, 2018)