fbpx
Jurnal de calătorie

Jurnal de calătorie

by MindsHub, November 8, 2016

Minds Hub typing…

Putin background

ADR Vest (Agentia de Dezvoltare Regionala ) sunt motorul acestei calatorii. Cu o luna in urma ne-au trimis o invitatie pentru a participa la o intalnire cu tineri antreprenori, organizatii de sprijin a afacerilor, universitati din zona de vest si reprezentanti ai ADR.

Ne-am dus…evident.

Acolo a fost prezentat proiectul iEER – Sprijinirea antreprenoriatului în rândul tinerilor prin politici la nivel regional, finanțat prin Programul Interreg Europe. Obiectivul este acela de a identifica și implementa soluții care să sprijine dezvoltarea de afaceri noi, în special în rândul tinerilor și creșterea implicită a locurilor de muncă.

Wow, asta a sunat minunat! Fiindca focusul nostru este pe studenti, studentii sunt tineri, studentii au initiativa, studentii vor sa devina antreprenori. Deci DA. Vrem sa devenim parte din acest proiect, ca stakeholderi regionali si sa ne implicam in consiliul consultativ al ADR, care vine in sprijinul dezvoltarii si scrierii de politici si programe regionale.

Dupa intalnire am primit un telefon. Am raspuns. Ne-au propus ca impreuna cu Florin Vilcea ( Director Incuboxx) si Daniela Copaci ( Consultant Regional Proiecte Europene) sa participam la learning camp-ul din Valencia.

DA! DA! DA! De 3 ori DA!

*Scurta paranteza

Minds Hub este un sistem educational complementar care merge pe conceptul de educatie colaborativa. Aducem impreuna studenti, porfesori si profesionisti pentru a crea impact in educatie si a sparge distanta creata intre competentele dobandite la universitate si cele necesare pe piata muncii.

Deci vine intrebarea. Ce legatura avem cu antreprenoriatul? Pai avem. Minds Hub este o experienta de antreprenoriat social. Aduce oamenii impreuna. Si rezulta surprize, multe, in diferite directii. Uitati-va la Cufir. Acest startup care a luat nastere din pasiune pentru string art, este rezultatul intalnirii oamenilor faini la MindsHub.

Asa ca, vorbind pe limba celor de la Cufir, noi ne consideram un ghem de ata care leaga laolata multe cuie spre a crea tabloul marii schimbari in educatie.

Ziua 1. Startup support
Ziua de 26.10 a inceput cu soare si buna dispozitie.

Activitatile s-au desfasurat la UPV ( Valencia Polytechnical University) unde introducerea a fost facuta de Vice-cancelarul pe antreprenoriat domnul Jose Millet printr-un videoclip de prezentare al Valenciei.

 Coordonatorul iEER, Christine Chang, a tinut o prezentare despre obiectivul proiectului si motivul pentru care ne aflam acolo.

Apoi au urmat numeroase prezentari ale programelor din campusul universitatii despre “Innovating Entrepreneurs” si institutiile care vin in sprijinul antreprenoriatului:

 • Aula Eprende;
 • Mentoring;
 • 5 U CV Start-up;
 • Patents Bank;
 • University Junior International Entrepreneurs;
 • Inclusive Entrepreneurship;
 • Chamber of Commerce;

Am trecut la vizite in campus pentru a vedea modalitati de bune practici in suportul startup-urilor in UPV unde am putut sta de vorba cu antreprenori tineri, inovativi si dornici de dezvoltare de la stadiul de start-up la companie consolidata, pentru a urma apoi faza de “scale-up” (crestere si dezvoltare) cu ajutorul acceleratoarelor de afaceri si a “Angel Investors”.

 

Voi atasa mai jos o lista a startup-urilor care au avut prezentari ale produselor si serviciilor pe care le ofera. Majoritatea sunt in industria tech, gaming, web apps, digital marketing, etc.

 1. Wild Frame Media (gaming);

descărcare

2. Closca ; ( bike helmets and accessories);  

14997279_1260801243977818_1006817544_n

3. BEroomers ( travelling app);

blogcabeceraFINAL2

4. Kibi ( tablet app + toys);

WP_20161026_12_51_33_Rich

Rezultatul ?

Screenshot1

Ziua 2. Acceleration support

A doua zi a inceput cu o vizita la Science Park Valencia University. Ne-a fost prezentat un overview asupra parcului si cate startupuri gazduieste.

PCUV este o institutie tanara care pune laolalta cunostintele din domeniul stiintific cu cele din sistemul de productie pentru a aduce inovare si a promova crearea de companii bazate pe stiinta si tehnologie.

Ce parere aveti de citatul din dreapta? Right huh?

A urmat apoi workshopul pe tema “Acceleration support”. De aceasta data WP_20161027_12_24_06_Richam fost impartiti in 5 grupe iar MindsHub a ajuns in locul unde se vorbeste de talente.

Haideti sa facem din nou un exercitiu. Alegeti unul dintre subiectele de mai jos si incercati sa raspundeti la aceleasi intrebari si curiozitati ridicate in ziua 1 la workshopul pe startup support. Cum vi se pare? Greu? Usor?

 • Global markets
  • Social accelerators
   • Financing
    • Infrastructures
     • Talent for growing


A urmat o calatorie lunga prin diferite zone ale Valenciei pentru a vedea exemple de bune practici si cum comunitatea valenciana a avut parte de o perioada atat de prospera incat au ajuns la un numar impresionant de +470 startupuri infintate si functionale la momentul prezent. Hint: ni s-a sugerat ca acesta a fost o modalitate si o solutie de revenire dupa ingrijoratoarea criza financiara din 2008 care s-a resimtit puternic in Spania. A fost o perioada in care startupurile au fost solutia pierderii locurilor de munca si a situatie financiare critice. Oamenii s-au regasit in antreprenoriat, intr-un nou inceput pe cont propriu, in afaceri mici care sa le sustina existenta.

Concluzii

Va las cu cele mai frumoase concluzii si intrebari pentru minte si suflet. Urmeaza multe schimbari in frumoasa noastra Timisoara pentru tinerii antreprenori, deci stati aproape de noi si nu uitati:

” Think big, start small. “

” Best companies for the world instead of best companies of the world. “

” Which are the carrots ? I don’t think they’re money anymore, but smart money ”

” People are our greatest value. “

” If we start talking about social economy, how should we call the rest of the economy? “

” Never fear starting. Fear never starting. “

To be continued…

No Comments


Please login to comment